2024-06-17 01:22:03
04.12.2012 – Open Society Archives Talks, interviews

Panelist @ the roundtable in the Dead Library

http://www.osaarchivum.org/galeria/catalogue/2012/dead-library/index.html

For the purposes of the exhibition we have selected five thousand books that were published between 1945 and 1989, in Hungary, in Hungarian, on topics of general interest, which have not been checked out since 1989. Visitors can browse and read these books in Galeria Centralis until April 22, 2012, from 10 am to 6 pm every day, except for Monday, OSA Archivum has organized several exhibitions on preservation, classification, collection and sharing. The Dead Library is the latest event in the series.

The exhibition is a library installation, showing a typical branch library. The 300-square-meter space is dominated by bookshelves, on which the books are arranged in the standard library thematic order from technical and agricultural works to youth literature, arts and fiction. The only difference between a traditional library and the Dead Library is that here visitors will find only unread books – ones that have not been checked out since 1989 (or longer). Visitors taking one book or another off the shelves will become their first readers in decades. Our hope is that the Dead Library will inspire public thinking on libraries/archives, the preservation and re-use of information, and, by making the thousands of books available for browsing and reading, it will give visitors/readers the exceptional experience of re-discovering books otherwise destined for oblivion.

We wish to express our gratitude to the management and staff of ELTE University Library for making their huge collection available for selection and for their invaluable advice in the course of the work.Volt egy kerekasztal-beszélgetés, ahol a Halott Könyvtár kiállítás kapcsán beszélgettünk a könyvtárak jövőjéről.

A beszélgetés itt meghallgatható:

http://dl.dropbox.com/u/45811028/halottkonztar%203.%202%6012.4.12.ogg

 

A kiállításon ötezer olyan könyvet vehet kézbe a látogató, amelyet 1989 óta senki sem kölcsönzött ki. A válogatásban csak 1945 és 1989 között, Magyarországon, magyar nyelven megjelent, általános érdeklődésre számot tartó könyvek szerepelnek. A kiválasztott kötetek 2012. április 22-ig, hétfő kivételével minden nap 10 és 18 óra között böngészhetőek és olvashatóak a Centrális Galériában.

Az OSA Archívum több kiállításon foglalkozott már a megőrzés, rendszerezés, gyűjtés, megosztás témakörével. A Halott könyvtár ezt a sorozatot szeretné folytatni. A kiállítás egy könyvtárinstalláció, ahol a látogatót minden egy fiókkönyvtárra emlékezteti. A 300 nm-es teret könyvespolcok uralják, a könyvek az eredeti könyvtári tematika szerint vannak rendezve, kezdve a műszaki és mezőgazdasági munkáktól, az ifjúsági és művészeti könyveken át a szépirodalomig. Az egyetlen különbség egy hagyományos könyvtár és a Halott könyvtár között az, hogy itt csak olvasatlan, 1989 (vagy még régebb) óta ki nem kölcsönzött könyvek vannak. Aki ide belép, azzal a különös érzéssel veheti kezébe a könyveket, hogy évtizedek óta ő az első olvasójuk. Szeretnénk, ha a Halott könyvtár inspirációt adna a könyvtárról/archiválásról, az információ megőrzéséről és újrafelhasználásáról folyó közgondolkodásnak, a látogatóknak/olvasóknak pedig az újra fölfedezésnek azt a páratlan élményét nyújtaná, hogy több ezer feledésre ítélt könyv közül válogathatnak, olvashatnak.

Ezúton mondunk köszönetet az ELTE Egyetemi Könyvtár vezetőinek és munkatársainak, hogy a mintavételhez rendelkezésünkre bocsátották hatalmas gyűjteményüket és nem csak lehetővé tették a válogatást, de tanácsaikkal folyamatosan segítették is munkánkat.

http://www.osaarchivum.org/galeria/catalogue/2012/dead-library/hu_index.html

Sorry, the comment form is closed at this time.