2024-04-25 02:11:58
SG.hu – Tele vannak jogsértésekkel a közösségi oldalak Scrapbook/theory

Az elmúlt években a szerzői jogsértésekkel kapcsolatban leggyakrabban a fájlcserélő hálózatok kerültek szóba, a Facebook azonban mindig kimaradt. Pedig Christian Solmecke, a Wilde Beuger Solmecke Médiajogi Ügyvédi Iroda résztulajdonosa szerint több millió tinédzser gyakorlatilag a szerzői jogot megsértve internetezik. A közösségi portálon több millióan rendelkeznek saját profillal és az ott megjelentetett tartalmak miatt sokezer eurós kártérítési perek is indíthatók lennének.

A Facebookon a fiatalok megosztják ismerőseikkel a sztárok fotóit, YouTube-videóit, dalszövegeit vagy különböző könyvek beszkennelt oldalait. A jogász úgy véli, hogy egyetlen átlagos Facebook-tagnak akár 10 000, vagy 15 000 euróról szóló csekket is ki lehetne kézbesíteni. Az persze már más kérdés, hogy a szerzői jogi ügyekkel foglalkozó ügyvédek és a zene-, illetve a filmipar érdekeit képviselő szervezetek még nem fedezték fel ezt a számukra mindenképpen kincsesbányát jelentő világot.

A perek megnyerésére a jelenleg hatályos szerzői jogi törvények alapján elvileg jó esély lenne, és a felhasználók még csak nem is tudnának védekezni. A figyelmeztető levelek után hiába törölnék esetleg a linkeket vagy a videókat, a jogsértés ténye ettől még fennállna. Az ügyvéd számos példát felsorolt: egy sztár fotójának engedély nélküli nyilvánosságra hozatala büntethető csakúgy, mint a YouTube-videókra mutató hivatkozások megjelentetése. De az sem érezheti magát biztonságban, aki a saját, népszerű slágerek feldolgozásait játszó zenekarának felvételeit jelenteti meg. A zeneszámok eredeti előadója és kiadója ugyanis szintén kártérítési igénnyel léphet fel.

A dalszövegek sem jelentenek kivételt, mivel 70 éves szerzői jogvédelem vonatkozik rájuk. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban az is büntethető, aki ilyen tartalmakat ugyan nem jelentet meg, de a rájuk való hivatkozásokat terjeszti az ismerősei, barátai körében. A jogász persze irreálisnak tartja elképzelését, ezzel a felvetéssel csupán érzékeltetni kívánta mekkora szükség lenne egy teljesen új szerzői jogi szabályozás kialakítására, amellyel kivédhető lenne, hogy fiatalok milliói naponta kövessenek el jogsértéseket. Jelenleg még csak nagyon ritkán küldenek az ügyvédek figyelmeztetéseket a Facebook-tagoknak, azonban félő, hogy hamarosan szabályos feljelentési és kártérítés kérési lavina indulhat el.

Kapcsolódó cikkek

via SG.hu – Tele vannak jogsértésekkel a közösségi oldalak.

Sorry, the comment form is closed at this time.