2024-04-24 07:19:42
Rekordot döntött a magyar internet adatforgalma market data

Index – Tech – Rekordot döntött a magyar internet adatforgalma

Itthon is sok ezren ugrottak rá az év játékának ígérkező Modern Warfare 2 kalózverziójára. A magyar internet adatforgalma először lépte át a másodpercenként 120 gigabitet.

Kedden este megdőlt a magyar internet adatforgalmi rekordja: a BIX statisztikáin [1] jól látszik, hogy este hét körül törte át az adatforgalom a másodpercenként 120 gigabites határt, amit eddig csak megközelíteni sikerült, és egészen este tízig efölött is maradt. A csúcs valamikor nyolc óra előtt pár perccel 124,2 Gbit/sec volt.

Az adatforgalom átlaga egyébként az elmúlt hetekben 70 gigabit körül volt, az esti csúcsidőben rendszeresen 100 Gbit/sec fölé emelkedett. A teljes adatforgalom ennél valójában még több, a statisztika ugyanis csak magyar felhasználók és magyar szerverek közti forgalmat méri, és csak azoknál a szolgáltatóknál [2], akik a budapesti adatcserélő központon átküldik az adatfolyamukat.

A rekord oka minden bizonnyal az év legnagyobb sikerű videojátékának ígérkező Modern Warfare 2 megjelenése. A kalózverzió 11 gigabájtos csomagját rengetegen töltik le világszerte a fájlcserélő hálózatokról és kalóz FTP oldalakról, a nagy nemzetközi torrentoldalak publikus statisztikái szerint a Pirate Bayen [3] ebben a pillanatban is nagyjából 50, a Mininován [4] 80 ezer felhasználónál megy éppen MW2-letöltés.
modern-warfare-2 screenshot 20091013211140 original

Nem új jelenség hogy akár egy videojáték megjelenése rekordmagasságba tudja tornászni az internetes adatforgalmat: kora ősszel, amikor az amerikai tévékben elindulnak a népszerű sorozatok új évadai, rendszeresen megugrik [5] az internet forgalma a letöltők miatt. Egy játék kalózverziója 20-30-szor nagyobb méretű, mint mondjuk egy Dr. House-epizód, ez pedig bőven ellensúlyozza, hogy az érdeklődés a videojátékok iránt ha nem is sokkal, de azért kisebb, mint a sorozatok, vagy mozifilmek iránt.

Egyáltalán nem meglepő a kalózverzió rengeteg letöltése, ezt sejteni lehetett a játék körüli óriási felhajtásból, és abból, hogy már a nagyjából egy hete a netre kiszivárgott, orosz nyelvű bétaverzióra is nagyon sokan ugrottak rá – mondták el kérdésünkre a Modern Warfare 2 magyar forgalmazójánál. A cég rekordeladásokban bízik, ami itthon több tízezres nagyságrendet jelent.
call-of-duty-modern-warfare-2-screenshot

Érdekes, hogy az Amazon adatai szerint [6] nagyjából 10:1 a konzolos és pécés előrendelések aránya, de Magyarországon még mindig több fogy a pécés verzióból, mint az xboxosból és playstationösből. Annak ellenére, hogy pécén egy eladott példányra 7-8 (optimista becslések szerint csak 3, pesszimisták szerint 10) letöltött kalózverzió jut. A Modern Warfare 2-ben az egymás elleni játékot csak a fejlesztő szerverein, legális verzióval lehet kipróbálni, így valószínűleg ebben az esetben valamivel jobb lesz ez az arány a szokásosnál.

Sorry, the comment form is closed at this time.