2024-04-19 02:52:42
Kalóz párt indul a választásokon news/politics

Technet

A Svédországban megalakult, önmagát Kalóz Pártnak nevező csoport elsősorban azok támogatására számíthat, akik a szellemi termékek megosztása, letöltése és másolása ellen kiszabott szigorú büntetések ellen tiltakoznak.

Mint az EUobserver írja, a svédek több mint 10 százaléka vesz részt valamilyen hálózati fájlcserélő tevékenységben, a 26-35 éves férfi korosztály esetében az arány eléri az 56 százalékot. Ez azt jelenti, hogy akár 1,3 millió is lehet azoknak a száma, akiket a bűnözővé nyilvánítás fenyeget.

A hobbikalózok a legkülönfélébb foglalkozási, képzettségi és korcsoportból kerülnek ki, ezért rendszeresen figyelik a szerzői jogok szabályozása terén történő változásokat, és várhatóan támogatni fogják a „hálózati radikálisokként” ismert jelölteket a júniusi európai parlamenti választásokon.

A Kalóz Párt fő célja az on-line kultúra vívmányainak díjtalan használata. Ennek részeként a párt követeli a copyright szabályozás alapvető megreformálását, a szabadalmi rendszer eltörlését, valamint az állampolgárok magánéletének és adatainak háboríthatatlanságát. A KP szerint ezek a célok megvalósíthatóak a mai Európában.

A Kalóz Párt növekvő népszerűségét jelzi, hogy támogatói és aktivistái száma messze meghaladja a Svédországban hagyományosan népszerű környezetvédő szervezetekét. A kalózjelöltek azt is remélik, hogy az EP-választásokon nagy létszámban tudnak mozgósítani olyan választókat is, akik egyébként passzívan viszonyulnak az uniós ügyekhez.

Sorry, the comment form is closed at this time.