2024-04-23 22:15:57
Etikus mert nem kötelező??? politics

UiD születik » Blog Archive »

Szeretnék pár szót szólni, és ezzel a figyelmet kicsit felkelteni, a torrent világban egyre durvábban működtetett új pénzszerzési módszerről amit „etikus mert nem kötelező” felkiáltással próbálnak beadni nekünk.

Egészen pontosan az sms-sel vagy bármi más módon vásárolt előnyökre gondolok. Néhány torrent oldal előnyöket kínál nyíltan pénz, vagy burkoltan támogatás fejében, és ezt azzal próbálják kifehéríteni, hogy az nem kötelező.
Nem igaz az, hogy minden ami nem kötelező az emiatt már etikus is. Nézzük egy példán keresztül. Tegyük fel, hogy én kezelem egy csoportnak a kasszáját. A csoport tagjai tesznek bele pénzt és vesznek ki belőle. Persze hosszútávon csak annyit vehetnek ki amennyit beleraknak, én erre vigyázok. Na most ha én azt mondom az embereknek – ha valaki ad nekem x forintot akkor kétszer annyit vehet ki a kasszából – akkor ez etikus vagy sem? Ez annak ellenére sem etikus, hogy nem kötelező. Az előnyt nem a magam „kárára” hanem másokéra adtam.

Jó lenne ha mindenki felfogná – minden olyan előny ami a le/fel töltési arányt befolyásolja (áttételesen a regisztráció biztosítása is ide tartozik), az a többi felhasználó kárára történik és ezért nem etikus ilyet adni, különösen nem pénzért.

Sorry, the comment form is closed at this time.