2024-04-24 06:28:12
Harsányi László, internetre kivetett kulturális járulék és a dezinformáció news/this is bad

Harsányi László, a Nemzeti Kulturális Alap elnöke, a rettenetesen kommunikált, internetre kivetendő kulturális járulék ötletgazdája az MTV Este című műsorában a következőket mondta:

Havi 20-50 forint havi többlet költségért, amit az előfizető fizet továbbra is ingyen lehet letölteni zenét, filmet.

Bullshit, mondja erre az amerikai. Miért?

Az Igazségügyi és Rendészeti minisztériumban ezekben a napokban zajlik a szerzői jogi törvény módosítása (IRM/EUJFO/460-15 /2008), mely érinti a magáncélú másolatok kérdését is. Az eredeti előterjesztésben a következő javaslat szerepel:

“Az SzJSzT 17/06. számú szakértői véleménye és számos szakirodalmi forrás szerint a nemzetközi, közösségi és hazai szerzői jogi szabályozásból következik, hogy a jogellenes forrásból történő magáncélú másolás egyetlen esetben sem megengedett, sem szabad felhasználásként, sem pedig a jogdíjigényre való korlátozás alapján. Ennek az álláspontnak az egyértelművé tételét végzi el a 35. § (8) bekezdésének módosítása.[…]A 35. § új (8) bekezdése értelmében a 35. § (4) bekezdésében meghatározott célokra történő többszörözések is csak jogszerűen létrejött műpéldányról vagy a nyilvánossághoz jogszerűen közvetített műről történhetnek.”

E javaslat az egyeztetési folyamatban úgy finomodott, hogy csak akkor számít majd jogsértőnek az internetről letöltő felhasználó, ha tudta, vagy tudnia kellett volna, hogy a forrás, ahonnan a másolatot készítette, illegálisan lett közzétéve. Hogy mi az, amiről egy átlagos felhasználónak tudnia kellene azt majd a bíróság dönti el hónapok alatt.

Harsányi:igazság 0:1, a félidőben.

Merthogy mitől lehetnének legálisak az internetes letöltések, így a p2p hálózatok is? Ha jogosultak, az őket képviselő szervezeteken (a közös jogkezelőkön) keresztül, vagy egyénileg, díj ellenében engedélyeznék a felhasználást (letöltést és feltöltést). Azaz ha ugyanez az összeg a jogosultak javaslatára az ő zsebükbe folyna, cserébe ők engedélyezhetnék a felhasználást. Erről természetesen szó nincs, ahogy az NKA által elosztott kulturális járuléknak sincs semmi köze a jogosultaknak járó díjhoz.

Harsányi:igazság 0:2

A kérdés immár csak az, hogy a fenti kijelentés nyelvbotlás volt, vagy inkább annak a jele, hogy a magyar kulturális ellátórendszer egyik erős emberének fogalma sincs arról a területről, amit irányítani és adóztatni szeretne.

Sorry, the comment form is closed at this time.